Sola Lufthavn Avganger

marlifelinto.com

Døde Av Energidrikk

Wednesday, 12-May-21 01:54:09 UTC

Vitenskapelig sikkerhet oppnås først og fremst gjennom randomiserte kontrollerte studier, noe som ikke kan utføres med helseskadelige stoffer. Selv om vi ikke kan gjøre slike studier, vet vi med tilstrekkelig sikkerhet at energidrikk kan gi helseskade hos barn og unge. Det vil derfor være uetisk, et eksperiment med barn og unges helse, ikke å handle. Manglende sikker kunnskap bør ikke brukes som begrunnelse for å unnlate å treffe tiltak. Utføres tiltak ut ifra føre var-prinsippet, er det opp til produsentene å bevise at det ikke foreligger helsefare ( 19, 20). Erfaringer fra andre land I EU har Litauen (2014) og Latvia (2016) innført forbud mot salg av energidrikker til personer under 18 år. Både i Sverige og Storbritannia pågår det tilsvarende prosesser som i Norge, hvor regulering av salg er blant tiltakene som skal vurderes for å beskytte barn og unge mot helseskade som skyldes konsum av energidrikker. Forbud mot salg til barn og unge Før 2009 var energidrikker regulert som legemidler og forbudt solgt i norsk dagligvarehandel på grunn av det høye koffeininnholdet.

Av atress

Se video fra Stortingets spørretime. Statsråd Sylvi Listhaug støtter seg til rapport fra Mattilsynet og slår fast at aldergrense vil bli for sterk inngripen. Det økende konsumet av energidrikke blant barn og unge er gjenstand for bekymring og diskusjon. Under den ordinære spørretimen ønsket Senterpartiets Kjersti Toppe svar fra eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug om hva regjeringen gjør for å verne barn og unge under 18 år mot helseskadelig bruk av energidrikker, og ikke minst hvilke tiltak Listhaug vil iverksette. Mattilsynet har fått i oppdrag med å utrede tiltak som kan verne barn og unge. Og har foreslått flere tiltak, som en forskriftsfestet grense for hvor mye koffein energidrikker kan inneholde. Vil beskytte barna Aldersgrense er et av tiltakene som har vært diskutert. – Jeg er opptatt av å beskytte barn og unge mot konsekvensene av slike drikker. Med dagens inntak vil middels inntak ikke ha helsekonsekvenser. Men det forutsetter koffeininntaket ikke blir høyere. Tilsynet mener lovpålagt aldersgrense for inngripende nå.

  1. Japannes av
  2. Tysk østerrikske hoppuka
  3. Sensorium av
  4. Av hebrew
  5. Av syntec
  6. Extron av
  7. Japane av

Japanees av

Det skal ikke så mye til, fordi barn har lavere kroppsvekt sammenliknet med voksne, og at man i motsetning til kaffe eller te, ikke får «en liten kopp energidrikk». Det kan ifølge Bruzell være lurt å begrense mengden energidrikk til en tredels liten boks til barn som veier under 30 kilo, for å unngå mildere symptomer som innsovningsproblemer eller avbrutt søvn. Vurderer koffeingrense Madsen er enig med VKM i at det er koffeinet som er det store problemet: - Det er det som Mathilda Hagström opplevde, en kjent bivirkning av å ha fått i seg store doser koffein, forteller Madsen til Dagbladet. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Mattilsynet utredet konkrete tiltak for å forhindra at barn og unge får helseskader som følge av et høyt inntak av energidrikker. Mattilsynet anbefaler innføring av en forskriftsfestet grense for hvor mye koffein energidrikker kan inneholde. Det anbefales at grensen skal være 32 mg koffein per 100 ml. I tillegg anbefales tiltak for å øke kunnskapsnivået om koffein og energidrikker, overvåking av utviklingen i markedet, og av barn og unges inntak av energidrikker og andre koffeinholdige mat- og drikkevarer.

Artikkel Energidrikker er risikoprodukter som ikke bør inngå i barn og unges kosthold. På grunn av skadevirkningene bør salg av energidrikker til barn og unge forbys. Illustrasjon © Sylvia Stølan Omsetningen av koffeinrike energidrikker i Norge nådde nye høyder i juni 2018, med nær 3 millioner liter solgt på én måned, en økning på 400 000 liter fra mai måned, og over 60% økning siden juni 2015 ( 1). Produktene blir mer og mer utbredt blant barn og unge. I aldersgruppene 10–12 år, 13–15 år og 16–18 år oppgir henholdsvis 19%, 53% og 70% at det hender de drikker energidrikk ( 2). I 2015 var de tilsvarende andelene 8%, 32% og 62% ( 3). Den raskt økende andelen barn og ungdom som drikker energidrikk gir grunn til bekymring ( 4). Helse- og omsorgsdepartementet deler denne bekymringen og har bedt Mattilsynet utrede alternative tiltak for å beskytte barn og unge mot helseskader som følge av høyt konsum av energidrikker. Før vi drøfter hvordan helsemyndighetene bør håndtere risikoen som energidrikker utgjør for barn og unge, vil vi redegjøre for skadelige effekter av energidrikkinntak.

spurte Toppe – Aldersgrense ikke et av forslagene fra tilsynet, og jeg enig i det. Men det er snart møte med næringsmiddelgruppen som produserer og selger disse produktene. Der er det helt naturlig å ta opp også dette spørsmålet, avslutter statsråden. Nyhetsbrev Få dagens håndplukkede nyheter rett i innboksen hver ettermiddag.