Sola Lufthavn Avganger

marlifelinto.com

13 Dag Jul

Wednesday, 12-May-21 08:20:08 UTC
  1. Norsk jul
  2. Trettende dag jul i Sverige
  3. 13 dag jul 18
  4. Tjuendedagen – Store norske leksikon
  5. På tide å kaste ut jula - rbnett.no - nyheter, sport, kultur og økonomi

Som kongelig helgen var Knut i middelalderen sammen med Sankt Olav i Norge og Sankt Erik i Sverige de populæreste helgener i Norden. [2] Knutsdagen falt på 7. januar i svenske almanakker helt frem til 1600-tallet, da Knut likesom julens avslutning ble flyttet frem en knapp uke til sin nåværende plass på 13. januar, [2] [3] [4] (tyve dager etter jul, regnet fra juledag). Talemåten «Knut driver julen ut» fulgte med. [2] Alf Henrikson koobler imidlertid sammen Knut den 13. januar like meget med prins Knuts farbror, Knut den hellige. [5] Det er flere teorier om hvorfor julens avslutning bleflyttet frem. [1] I de fleste av de julefeirende land avsluttes julen med trettendehelgen. [3] Folkelivsforskeren Ebbe Schön mener at den lutherske kirke ville styrke kyrkelivets stilling ved å forlenge julen. Knut som da alt var intimt knyttet med julens slutt fulgte så å si med flyttingen av juleavslutningen. [3] Etnologen Bengt af Klintberg skriver at bakgrunnen er at hver større kirkehøytid i eldre tid hadde en oktav, en slags etterfest åtte dager senere, [2] som dermed ble en ny høytid.

Norsk jul

  1. Natt til 17 hele filmen
  2. 13 dag jul download
  3. Trettende dag jul i Sverige
  4. Hva er et eventyr
  5. Eurosport norge tv guide d'achat
  6. 13 dag jul wikipedia

Trettende dag jul i Sverige

– Men hvorfor akkurat 13. dag jul? – Det skyldes flere forhold. Dagen kalles ofte den gamle juledagen. Det har med overgangen fra juliansk til gregoriansk kalender i år 1700 å gjøre. Tidsrommet mellom 19. februar og 1. mars falt ut det året, så juledagen ble flyttet 12 dager tilbake. Men så har tolvtedagen falt sammen med trettendedagen. Det ble for mange dager å holde styr på, rett og slett. – Men de tre hellige kongene? – I indre Romsdal, og mange andre steder, var trettendeaften en høgtidsaften, og da brente de lys fra trearmete lysestaker til ære for kongene. 6. januar er jo en kirkelig festdag. Dessuten var trettendedagen en viktig værmerkedag. Som været var på trettendedagen, skulle det vare i tre uker. – Og hva med 20. dagen? – Jo, etter gammel skikk er også tjuende dag, eller 13. januar, et tidspunkt det var vanlig å avslutte jula på. Det er altså ikke feil å kaste ut juletreet noen av dagene. Knut den Hellige. Asbjørn Sæbø skriver blant annet at "glansen tok til å gå av jula i trettanhelga og i tjuanhelga – ei veke seinar – var jula slutt. "

13 dag jul 18

Vi har sett stjernen hans gå opp, og vi er kommet for å hylle ham. » (Kapittel 2 i Matteusevangeliet) Det står ikke noe om at det var tre av dem eller noe om deres navn. Historien om at de skulle hete Caspar, Melchior og Balthazar, kjenner man først fra det 11. århundre. Mye legendestoff har vært lagt til den opprinnelige bibelske fortellingen om de vise menn. Men det er en ting som binder det hele sammen: Nemlig understrekningen av at noen av de aller første som kom for å tilbe Jesus, ikke var jøder. Det fikk stor betydning for den tidligste kirken. Her hadde man en fortelling som gjorde det tydelig at Det gamle testamentes Gud - Israels Gud - hadde sendt sin sønn til alle folkeslag, ikke bare til jødene. Dette viser at budskapet om Jesus gjelder alle uansett nasjonalitet, status og rang. Grundtvigs store salme "Deilig er den himmel blå" fra 1810 er en helligtrekongerssalme.

Tjuendedagen – Store norske leksikon

På tide å kaste ut jula - rbnett.no - nyheter, sport, kultur og økonomi

Verden på alle nivåer er født på ny. Det gamle og døde, skal ryddes ut, på lik linje med en fysisk fødsel. Eldbjørgdagen markeres med at forfedre er dratt tilbake (som beskrevet ovenfor), og at Balder/solen vender tilbake. Naturlig nok er det også slik kosmologisk, at det er denne dagen solen begynner å vokse seg sterkere etter solvervet. Det går mot lysere tider. Denne dagen drikkes det som ble kalt Eldbjørgminne. Husmoren utbrakte skål[1], og ofret øl/mjød, brød og kjøtt på ilden og sa - (utdrag fra boken Ætterarv av Knut Hermundstad (Vang i Valdres); «So høgt min eld, men inkji høgare og heitare hell» Livet paa Sæteren, av Adolph Tideman Dette markerer ønsket om et godt år, i balanse, en hyllest til ilden/solen/liv og gjenfødelse (Balder) på alle nivåer. Nettopp på dette tidspunktet vender bjørnen seg i hiet for første gang etter at binna gav bjørnungene fødsel i hiet rundt vintersolverv (den hedenske julaften, "mors kveld"). Etter tvangskristningen omdøpte inkvisitorene dagen til Helligtrekongersdagen[2], basert på en helt fremmed ørkenberetning fra Matteus evangeliet.

Tyvendedag jul eller tjugondag Knut er i Sverige, Finland og i (deler av) Norge en dag som faller på den 13. januar, tyve dager etter juledag, og feires som slutten på julehøytiden. Dagen fikk Knuts navn til minne av den helgenkårede Knut Lavard (kanskje også påvirket av en minnedag for Knut den hellige), og ble kalt også Knutdagen (eller Knutsdagen). Ordspråk koblet til tjugondag Knut finnes i Sverige i litt forskjellige varianter: «tjugondag Knut körs julen ut» [1], «tjugondag Knut kastas granen ut» er to moderne eksempler, og «Knut driver julen ut» et eldre. [2] Bakgrunn [ rediger | rediger kilde] Knut Lavard het en dansk prins som den 7. januar 1131 ble myrdet, sannsynligvis av sin nevø og rival Magnus Nilsson (som var valgt til svensk konge i Västergötland). Knut ble senere kanonisert, og med dette dukket de såkalte Knutsgildene opp. Som brukelig var fikk Knut også som katolsk helgen en egen dag; hans dødsdag, som var dagen etter trettendedagen, ble til Knuts dag i almanakken. [3] [2] [1] På denne tid blejulen avsluttet på trettededag jul, noe den forstatt gjør i de fleste lande, og Knutsdagen var altså lenge deb første hvardagen etter jul.

Tyvende dag jul 13. januar eller tyvende juledag er det endelig punktum for julen. Alt som har med den å gjøre skal nå pakkes bort, også julenekene utendørs. Dette er også dagen for å begynne å hogge tøuendedagen ble omtalt allerede i midten på 1200-tallet som gisladag. I Sverige har Knut navnedag den trettende januar og der heter det seg at på Tjugondag Knut dansas julen ut. På noen steder ble julen jaget ut med bjerkeris. Man gikk da fra rom til rom og det ble slått med riset i hver krok og julen ble til slutt jaget ut gjennom døren. Tyvende dag jul var den absolutt siste dagen for et etterjulsgilde med de siste restene av julemat og -drikke. På Primstaven er merket med blant annet en feiekost og et drikkehorn som var snudd på hodet for denne dagen. Feiekosten var til å feie ut julen og det oppnedvendte drikkehornet viser at juleølet skulle være drukket opp. Alle har forskjellige meninger om når man skal "hive" ut julen. Selv hiver jeg den ut rundt jul. Hva gjør du?